Vælg en side
km3

Det er i vores moderne samfund blevet mere og mere almindeligt at skulle udtrykke sig, hvor end man kan komme til det. Vi har i større grad behov for selvrealisering end for blot 20 år siden. Dette er nu rykket ud i haven, og kommet til vores hække. Se mere her

Hækkebænk

Hvad siger din hæk om dig? 

Brugen af en ganske almindelig grøn hæk skal ikke undervurderes. Der kan findes mange skjulte sandheder i en haveejers valg af hæk. 

Er hækken f.eks. høj og blokerer al udsigt til naboen, siger det noget om ejerens ønske om ikke at have kontakt med naboen. Bruges der meget tid på hækken, og er den formet med en specifik silhuet, viser hækken tålmodighed og håndværk. 

Der er altså mange måder at udfordre sine hække på.

Skal hækken være æstetisk eller praktisk?

Den traditionelle færdighæk, som vi kender den, er grøn og mindst én meter høj. Færdighækken er i mange haver blevet brugt som en symbolsk væg mellem naboer. Det kan også være, at hækken er et fællesprojekt med naboen. I dette tilfælde bør begge parter have noget at skulle have sagt, når det kommer til valget af hæk-type. 

Hæk

Hækken er ærkedansk

Sidder du i en grøn have omgivet af syrenhæk og drikker eftermiddagskaffe, ja, så er du i sandhed dansk. Hækken er noget er det mest danske, vi har. Hvordan vi plejer vores hæk har også noget at sige i forhold til, hvem vi er. 

Får hækken lov til at vokse vildt, og ukontrolleret, så er det måske et romantisk hjerte, der står bag. Det kan være en skam at ville nedbryde naturens egen vilje frem for menneskets, kan nogen synes. Er hækken derimod skarpt trimmet, og formet på alle tænkelige måder, vidner det om en ejer, der kan lide, at tingene bliver styret efter han eller hendes personlige præferencer.

Hvilken hæk skal du vælge?

Der findes, i Danmark et utal af forskellige sorter af hække, så det kan være svært at vælge mellem dem. Nogle af de mange typer hæk kunne f.eks. være: Stedsegrønne hække, løvfældende hække og uklippede hække. 

Hver type hæk, er ganske nydelig, så det gælder om at vælge den, der tiltaler dig mest. Stedsegrønne hække er f.eks. bare en overkategori på nogle af de mange typer: Taks, kristtorn, laurbærkirsebær og liguster.

Få professionel hjælp til at vælge din hæk

Det bliver mere og mere almindeligt at få en eksperts input, når det gælder personlige valg. Skønhedskonsulenter findes i mange udgaver og er altid klar til at fortælle dig, hvilke farver, der passer godt sammen med din aura og energi. 

Det kan ligeledes, være en god idé at søge professionel hjælp hos en planteskole eller lignende, når valget af hæk står for døren. Det kan være svært at overskue de mange typer af hække, hvis man ikke er inde i det og har fingeren på alle hække-sorter. 

Etableringstid på hækken

Selvom købet kan være af akut karakter, er der en etableringstid, der skal medregnes, hvis du selv vil plante hækken. Etableringstid er den tid, det tager for en nyligt plantet hæk at vokse og etablere sig i haven. 

Etableringstiden kan variere fra sort til sort. Nogle hække kan være flere år om at vokse sig store og faste, mens andre skal have væsentligt mindre tid. 

Samspillet mellem hæk og resten af haven

Det kan ikke komme som en overraskelse, at hækken ikke er det eneste æstetiske syn i haven. Der kan være andre buske, træer eller endda andre hække. Det er vigtigt at få hækken til at passe med de andre elementer i haven. Er der en låge i hækken, skal der her klippes til, så begge elementer får fri plads.