Vælg en side
km3

Hypnose kan hjælpe dig med at se ting i et nyt og anderledes perspektiv. Der kan fx være rigtig mange forskellige brugsmuligheder med æbler, som man måske ikke har tænkt over før. Det er derfor slet ikke en dårlig idé at investere i et æbletræ hjemme til baghaven. Flere vælger endda at have flere forskellige typer af æbletræer, så de kan nyde dejlige friske æbler hele året rundt. Det er nemlig sådan, at forskellige æbletræer sætter frugt forskellige tidspunkter, og du kan både finde sommer- og vintersorter indenfor æbletræer. I denne artikel får du gode råd i forhold til, hvordan du udvælger et æbletræ, samt hvilke muligheder du får, når du har et æbletræ plantet hjemme i haven.

Æbletærte med vaniljeis

Hvilket æbletræ passer til dig?

Inden du er klar til at plante et æbletræ, skal du først vide, hvilket æbletræ du vil have. Dette bestemmes typisk af to ting. Hvor stort må det være, og hvilke æbler vil du gerne have bagefter? Et æbletræs endelige størrelse bestemmes af træets grundstamme. Uanset hvilken sort af æbler du ønsker, er det derfor relevant først at kigge på forskellige typer af grundstammer. Her kan du vælge selv at gå på opdagelse, eller du kan bruge kendte nyhedsmedier, der måske har omtalt emnet før eller siden. 

Du kan få kæmpestore æbletræer, der minder om dem, du måske kan huske fra din barndom, men du har også muligheden for at få dværgæbletræer, der faktisk kan gro i en potte på en terrasse. En anden populær type er såkaldte søjleæbletræer, hvor stammen vokser som en stamme, og alt fylden i træet først kommer længere oppe i luften. På denne måde kan du selv på få kvadratmeter få en udmærket æblehøst.

Når størrelsen på træet er bestemt, er det på tide at vælge, hvilke æbler du ønsker. Hvis du ikke har noget imod større æbletræer, så er sorter såsom Aroma og Discovery meget populære sorter hjemme til haven. Disse er nemlig kendt for at være meget saftige æbler med utrolig god smag. Nogle ønsker søde æbler, mens andre er til mere syrlige æbler. Discovery går under søde æbler, og her kan også nævnes sorter som Cox Orange og Gala Must, der er meget populære. Er du til mere syrlige æbler, så er Ingrid Marie, Rød Ananas eller Gråsten æbler måske noget for dig.

Lækre røde og grønne æbler

Hvilke muligheder får du med hjemmehøstede æbler?

Der findes mange tidspunkter, hvor æbletræer kan være skønne af have. Der er selvfølgelig muligheden for altid at kunne spise et frisk æble fra haven, men herudover kan æbler også bruges andre steder i køkkenet. Du kan eksempelvis lave nogle super lækre madpakkeboller til børnene, hvis du lige river et par æbler ned i dejen. Det giver både en sød/sur smag afhængig af den sort, du arbejder med, men samtidig giver det også nogle rigtig gode saftige boller. Hvis du laver frisk æblesaft med en saftpresser, så er boller eller anden dej også en rigtig god måde lige at komme af med de æblerester, der kommer, når du har presset saft.

Revet æbler bruges også i andre sammenhænge såsom tilbehør til havregryn eller mysli, eller hvis du gerne vil have en rigtig god råkost til frokost, så kan du rive æbler og gulerødder og give det et lille skud citron.

Det mest populære sted at bruge æbler er dog nok i bagværk, og her er det nærmere bestemt kager, der er tale om. En god æblekage er guf for de fleste, og hvis du har friske æbler i baghaven, bliver det pludselig super billigt at bage en lækker æblekage, når gæsterne kommer på besøg. Slutteligt er æbler også rigtig gode som æblecider eller æblejuice, der dog kræver lidt forarbejde, men det kan være super sjovt for dig og familien at lave sammen.